dissabte, 22 de desembre del 2012

La importància del debat per un ciutadà i específicament, per un docent.

En l'assignatura d'estratègies de comunicació de llengua castellana, hem estat aprofundint i aprenent a portar a la pràctica un debat de caire formal, ja que és un altre forma de comunicar-se, que compta amb tot un seguit de tècniques i mostra una elevada complexitat. El document que ens va proporcionar Irene del Mar, per tal d'orientar-nos i oferir-nos una guia pràctica per poder portar-lo a terme en l'aula fou la següent:




Així doncs, personalment crec que el debat compta amb una dificultat afegida, a qual no compten les exposicions o altre tipus de format d'expressió oral, ja que a banda d’exigir un coneixement profund de la temàtica en qüestió, tant en els arguments a favor, com en contra, requereix les habilitats discursives necessàries per poder defensar la teva postura i a més a més, un aspecte en el qual la majoria dels alumnes es van veure afectats, no es plausible portar un text assajat, amb un guió, el qual quan sigui el teu torn puguis dir sense més, sinó que amb aquest coneixement has d’estar oberta als diversos arguments que ofereixin la resta de participants, per tal de poder recolzar i afegir dades o pel contrari refutar i contrarestar amb arguments convincents i dades que recolzin la teoria defensada. A més a més, l’actitud i tot allò que concerneix al llenguatge no verbal adquireix una importància destacada, doncs gran part de la informació que oferim ho fem a través d’aquesta.


No obstant, encara que per algunes persones pugui resultar una tasca complexa, en el món en el qual vivim i dedicant-nos a la professió docent, aquesta habilitat resulta totalment necessària, doncs en nombroses ocasions haure de defendre la nostra postura davant un claustre, donant arguments convincents pels motius de les nostres idees, i més si ens endinsem en projectes i metodologies innovadores, les quals han de demostrar que proporcionaran una millora qualitativa considerable al mètode emprat amb anterioritat.  A més a més, a títol personal, m'agradaria destacar la importància i enriquiment que ens pot aportar com a persones participar habitualment en ambients discursius i debats, doncs és una manera de mostrar les teves opinions, sempre que estiguin ben fonamentades i poder conèixer més sobre les contràries, enriquint les teves idees o fins i tot arribant a modificar la nostra opinió sobre algun aspecte o temàtica en concret, ja que encara que es defensi una temàtica, penso que els debats han de ser com ambients d'aprenentatge i pràctica on expressar-se lliurement, respectant al màxim als altres i les seves opinions, doncs el que es pretén es donar una visió global d'una temàtica, no arribar a un enfrontament.

La temàtica del debat per realitzar a l’aula era si les tecnologies afavorien en els processos de lectura i escriptura dels infants. Així doncs, per aquest debat en concret, alguns dels arguments elaborats gràcies a la lectura i recerca per la xarxa han estat els següents:

Esta clar que les tecnologies formen part de la vida quotidiana des dels gestos més senzills i quotidians als més complexos. Aquest ha afectat i modificat gairebé tots els àmbits de la nostra vida: el laboral, l’econòmic, la comunicació i l’aprenentatge. Aquest fet també esta canviant la nostra manera de ser i actuar com a persona i ciutadà, ja que els serveis al ciutadà, les transferències econòmiques, comunicar-nos via Internet (e-mail, Whatsupp, Skype, Viber…). Clarament esta en tots els àmbits de la nostra vida, excepte en un àmbit que encara s’està resistint.. l’àmbit educatiu.

¿Quins són els motius de les reticències a la introducció de les TIC en l’escola si el seu us resulta totalment present i necessari a la societat actual?
  • Una de les grans excuses que s'empren és que aquestes afecten de manera negativa en la nostra ortografia.Encara que tot la informació a l'abast d’un clic.
  • És una  de les millors maneres de desenvolupar les nostres capacitats lingüístiques i millorar la nostra ortografia és llegir i a través de la xarxa llegim molt més que mai.
  •   Xats: revalorització de l’escriptura i la lectura.
  •  Procés molt més ràpid, ens permet optimitzar el nostre temps en l’aprenentatge en una societat en la qual el ritme és totalment accelerat. Així doncs, ens hem de preguntar què és més ràpid, estimulant i grato?
  • A Internet hi ha programes i software dolents i mediocres, però també hi ha grans portals i pàgines, tal i com ens passa amb els mitjans de paper.
  • El mestre ja no pot tenir tot el coneixement, ha de ser la persona que ensenyi a classificar i discernir. Ha de tenir judici crític.    Els mestres han de difondre la passió per saber escriure be i en les noves tecnologies per ser capaces de difondre-ho.
  •  No podem acusar als xats i l’escriptura abreviada o jerga que s’empra de ser la culpable de fer-nos escriure malament, ja que amb els apunts escrits o en les situacions quotidianes i informals emprem un altre tipus de vocabulari o llenguatge diferents al que usem o hauríem d’emprar en altres situacions. En cas de que encara no ho sàpiguen són els docents i les famílies els que hem d’ensenyar els valors d’aquests diferents registres. Per tant no ens hem d’escudar en les noves tecnologies com a causants d’un antic fenomen com son les faltes d’ortografia i més en les persones alfabetitzades de l’actualitat que dominem un gran nombre de llenguatges i registres diferents. Els xats tenen característiques del llenguatge oral, per tant no hem d’atribuir el tipus de registre emprat als escrits.
  • Hem de tenir en compte que si una persona vol aprendre a escriure be i millorar en les seves faltes o farà amb o sense noves tecnologies, hem de tenir en present que l’esperit d’aprendre i millorar sempre es troba dintre de la persona, amb la diferència que les noves tecnologies ens ho faran tot molt més senzill i còmode. Així doncs, el nostre paper com a docent és fer-los adonar-se de les facilitats que ofereix Internet i motivar als nens per aprendre i ser més correctes.
  • Ens permet realitzar la tasca de manera més senzilla, ràpida i eficient: les noves tecnologies en ofereixen l’oportunitat de centrar els nostres els nostres esforços en les tasques vertaderament importants, les quals realment requereixen e millor de nosaltres. 
  • Encara que hi ha mestres reneguen de les capacitats que ens ofereixen els processadors de text per corregir les errades ortogràfiques, però pels joves que s’inicien en aquest camp resulta n gran eina que permet observar les errades més típiques a la vegada que permet cercar sinònims, antònims, significats... a un sol clic, fent la tasca més senzilla i interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada